Wandkleden – algemeen

– Textiel met een boodschap… –

Een nieuw zicht op het oude verhaal….

De boodschap, die Marijke Jager aanzet tot het scheppen van haar wandkleden, is even duidelijk als de manier waarop zij haar in beeld brengt. De kracht van het verhaal ligt in de eenvoud, die van de uitdrukking in de simpele beeldopbouw. Symbolen als druppels, prikkeldraad, cirkels en vierkanten vertellen van eeuwenoude waarheden. In een aansprekende applicatietechniek zijn lappen en repen kleur op stof gezet.

Zonder aandacht afleidende details is het thema gestileerd weergegeven. Er heerst rust in zowel kleur als stijl. Een rust die maant tot overdenken, tot mediteren. Onwillekeurig raakt de kijker onder de indruk van vooral de gebruikte kleuren in de wandkleden.

Elke compositie is opgebouwd in een kleurschakering van een zelfde tint. De kleur doorloopt de vele gradaties van wit tot zwart. Het contrast wordt zo neergezet in een donker tegen licht: een verzadigd rood naast witzijden vormen; bruine vlakken over beige ondergrond; paarse cirkels op lila weefsel. Eens afgewisseld met een steunkleur wanneer een onderdeel extra aandacht verdient. Een enkele maal wordt gebruik gemaakt van een geborduurde lijn. De verschillende structuren van de gebruikte stoffen in dezelfde kleur geven het werk een extra dimensie. Marijke Jager heeft gevoel voor een samenbrengen van kleur in alle soberheid.

De voorraad aan materiaal vindt herkenning in de tot inspiratie geworden bijbelteksten. Het resultaat van inspannend bezig zijnis een uitgebalanceerde bespiegeling van kleur en voorstelling. Nergens laat de schepster zich verleiden tot een teveel aan beelden, telkens dringt ze door tot de kern van de verbeelding zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Soms is het verhaal uitgangspunt, maar stijgt de beeltenis boven de woorden uit. Verhalen die aanmoedigen, gebaren die verdergaan als stilstand dreigt, beelden die getuigen van hoop. Het geloof tastbaar gemaakt voor gelovigen en niet-gelovigen.

Marijke Jager haar composities nodigen uit tot het lezen van de bijbehorende tekst. Het Boek openslaan, de tekst opslaan, de woorden opnemen om zo in de sfeer van de inspiratie voor de handgemaakte doeken te raken.

Bovenstaande tekst werd geschreven door Dhr. J. K. van der Hoek.

Vorige berichten