Aandachtsruimte

De aandachtsruimte in de Kruiskerk

De aandachtsruimte is een plek waar je door een symbolische handeling uiting kunt geven aan gevoelens van verdriet en blijdschap. Je kunt denken aan het aansteken van een kaars of het neerleggen van een geboortekaartje. Ook is het een plek waar gemeenteleden die gestorven zijn herdacht kunnen worden. Anders gezegd: een aandachtsruimte is een plek waar we op symbolische wijze dat wat ons bezig houdt voor Gods aangezicht kunnen brengen.

In de aandachtsruimte staan 3 houten elementen van verschillende grootte in de vorm van een kubus. De houten elementen hebben aan de bovenzijde een deksel. Worden ”meegebrachte emoties” niet weer opgehaald of meegenomen, dan kunnen deze in de elementen bewaard worden (b.v. een scherf, een tekening of een steen).

Over ieder element ligt een zijden kleed. Op de kleden zijn applicaties aangebracht van transparante zijde. Deze applicaties beelden drie verschillende emoties uit: blijdschap, verdriet en hoop. Blijdschap wordt uitgebeeld door drie bloemen, die zich naar de zon keren, open en stralend. Als symbool van verdriet is gekozen voor druppels. Je kunt hierbij denken aan tranen, druppels bloed of lijden. Op het kleed van de hoop is de regenboog zichtbaar als symbool van Gods trouw aan mensen en symbool van troost.

Aan de muur hangt het herdenkingskleed. Hierop komen de namen van de overledenen van onze gemeente.

Een overledene betekent voor degenen die achter blijven verlies, verdriet en rouw. Daarom zie je op dit herdenkingskleed dezelfde applicatie, als op het kleed over een van de elementen, n.l. druppels, het symbool van verdriet. Voor de achterblijvers is het verlies van een dierbare het missen van zijn of haar warmte en licht. Het is de bedoeling dat de namen van de overledenen met elkaar een bundel van licht gaan vormen op het kleed. Iedere maand zullen deze namen in verticale lijn van onderen naar boven geborduurd worden. Van aarde naar hemel…

In het begin is het kleed leeg, alleen de woorden van gezang 290 zijn er op te lezen.
Er is een land van louter licht
Waar heiligen heersers zijn.
Nooit gaat de gouden dag er dicht
In duisternis of pijn…

In de loop van de tijd zullen er steeds meer namen op kleed komen en de bundel licht zal steeds duidelijker zichtbaar worden…. Bij de aandachtsruimte staan waxinelichtjes in glazen houders. Een kaars aansteken is een symbolische handeling die je ten alle tijden kunt doen: bij verlies, geboorte, ziekte, voor vrede of op een gedenkdag.

Ontwerp en uitvoering: Tjeerd Reitsma, Pieta Wouda en Marijke Jager.

De foto’s zijn gemaakt door Agaath Pranger.